Koeisteerthofdreef 125, Mortsel
+32 3 455 85 78
info@blauwe-regen.be

Tennis is goed voor de hersenen

Tennis is goed voor de hersenen

Tennis is goed voor de hersenen

De fysieke voordelen van sport, zoals sterke spieren en een gezond hart, zijn welbekend. Maar op het mentale vlak ligt dat wat ingewikkelder. Arts Babette Pluim en neuropsycholoog Erik Scherder maken het inzichtelijk, met tennis als ideaal voorbeeld. Is tennis goed voor de hersenen?

Gewoonte dieren

De deur op slot doen, autorijden, ons aankleden, een boterham smeren… We doen het elke dag zonder er echt over na te denken wát we nu doen. We hebben er dan ook heel wat jaren over gedaan om ons die allergewoonste dingen eigen te maken waardoor ze automatisch gebeuren. De hersenen willen het, het lichaam voert uit. Maar eigenlijk vergen die handelingen een goede oog-handcoördinatie.

Die coördinatie wordt bij tennis specifiek getraind, omdat alles in een hoog tempo gebeurt. "Dat zie je bij alle racket sporten", zegt Babette Pluim, bondsarts bij de Nederlandse tennisbond (KNLTB). "Badminton en squash gaan net wat langzamer, maar tennis en tafeltennis zijn erg goed voor de oog-handcoördinatie." Pas als de oog-handfunctie niet meer goed werkt, valt ons op hoe belangrijk die is. "Dat zie je vaak bij mensen met een hersenbeschadiging. Je kunt het dan ook omdraaien: mensen die hun hersenen veelvuldig trainen op een ander vlak dan de dagdagelijkse activiteiten, houden de hersenen fit."

Neuropsycholoog Erik Scherder vult aan: "De handfunctie is een zeer verfijnde functie die een groot netwerk in het brein aanspreekt. Dat is het prachtige van sporten: fysiek, techniek én tactiek komen samen."

Ruimtelijk inzicht

Scherder noemt het ruimtelijk inzicht als onderdeel van dat laatste. Wie veel traint, kan dit zo ver ontwikkelen dat de anticipatie het overneemt. Door de herhaling van de handelingen herken je de momenten. "Cristiano Ronaldo weet als bijna geen andere voetballer op een bepaald moment waar de bal komt", aldus Scherder. "Hij anticipeert en duikt op het juiste moment op voor de goal. Zo ziet een tennisser op een gegeven moment aan de achterzwaai van een racket of aan de lichaamsbeweging van de tegenstander wat er gaat komen. Een dropshot, een diepe bal, et cetera."

Slimmer

Of we daar ook slimmer van worden blijft lastig te staven. "Studies wijzen aan dat onze aandacht en concentratie hoger worden zodra we uit de inactiviteit komen." En dus zijn er betere prestaties. Dat activiteit zelf voor slimmere hersenen zorgt, is niet gezegd. "Er zit ook een maximum aan. Nóg een uurtje voor een getraind iemand maakt je niet cognitief nóg sterker. Maar een bevolking zoals de onze, die voor het merendeel inactief is, heeft er zeker profijt bij om meer te gaan bewegen."

Blauwe Regen

Blauwe Regen is als tennisclub ontstaan in 1978 en telt vandaag de dag 6 indoor tennisvelden en 8 outdoor courts. Verder beschikt het sportcentrum ook over een multifunctionele sporthal en 5 squash boxen. Centraal is de bistro gelegen waar er voor en na het sporten iets kan gedronken en gegeten worden.