Koeisteerthofdreef 125, 2640 Mortsel
+32 3 455 85 78

Hoe kan je je wapenen tegen het Coronavirus?

Hoe kan je je wapenen tegen het Coronavirus?

Hoe kan je je wapenen tegen het Coronavirus?

Corona, tegenwoordig wellicht het meest gehoorde en gegooglede woord. Wat moet je nu wel en nu niet geloven? Een mens zou het niet meer weten. Hoe het virus zal evolueren weet niemand, zelfs wetenschappers niet. Toch zijn er een aantal waarheden wanneer het om virussen in het algemeen – dus ook corona – gaat. Lees je even mee hoe je best handelt om het virus te slim af te zijn?

Handen wassen bovenaan het lijstje

Het coronavirus mag zeker niet geminimaliseerd worden. Mensen die het afdoen als een gewoon griepje beseffen de ernst van de zaak niet. Net zoals bij alle virussen moet alles in het werk gesteld worden om het virus niet op te lopen en wie toch besmet is, moet de nodige maatregelen nemen om zijn of haar omgeving niet te besmetten.

In die optiek passeren allerlei middelen de revue: mondmaskers, handgels, grote groepen vermijden, niet kussen, geen handen schudden, je gezicht niet aanraken, ja, volgens sommigen zou cannabis zelfs helpen om symptomen van het coronavirus te verzachten.

Het allerbelangrijkste blijft je handen wassen, gewoon met water en zeep, meerdere keren per dag en telkens lang genoeg. We kunnen het niet genoeg benadrukken. Er zijn video's beschikbaar van de juiste methode, inclusief achtergrondmuziek. Bv's worden ingeschakeld om de mensen te sensibiliseren. Handen wassen, het zou eigenlijk een automatische reflex moeten worden bij iedereen.

Bewegen en sporten is gezond

Wist je dat je zelf ook wat kan doen om de kans dat je virussen oploopt te verminderen? Mens sana in corpore sano, een eeuwenoude spreuk die actueel blijft. Een gezonde geest in een gezond lichaam, of anders gezegd, wees goed voor je lichaam. Sporten is gezond, hoor je ook wel eens. En dat klopt.

Waarom worden sommigen in één winter verschillende keren ziek en blijven anderen gespaard? Vele factoren spelen een rol, waaronder stress en slaapgebrek, maar ook sportiviteit.

Infectiologen zijn het erover eens dat regelmatig bewegen goed is om ziekteverwekkers te bestrijden. Wie sport, heeft een grotere weerstand of immuniteit. Bovendien zou veel bewegen ervoor zorgen dat de immuuncellen zich sneller doorheen het lichaam verspreiden en dus scherper kunnen reageren op binnendringers. Veel lichaamsfuncties worden beter door beweging. Je longen ventileren bijvoorbeeld een stuk beter.

Je hoeft helemaal geen topsporter te zijn. Te fanatiek sporten is trouwens niet goed – het zou het tegenovergestelde effect kunnen hebben. Bijkomend voordeel is dat sporters vaak ook niet of minder roken en gezonder eten. En laat dit nu net twee zaken zijn die ook bevorderlijk zijn om virussen op een afstand te houden. Wie een gezond dieet op het menu zet, kan beter tegen een stootje.

Angst is geen goede raadgever

Het coronavirus is ook een psychologisch gegeven. Het maakt ons angstig. Oorspronkelijk stamt angst uit de tijd waarin de mens bedreigd werd door roofdieren, maar angst is ook vandaag nog een normaal verschijnsel. Het helpt natuurlijk niet dat er op het internet nogal wat tegenstrijdige info te vinden is.

Bang zijn is een natuurlijk gegeven, maar het mag niet irrationeel en buitenproportioneel worden. De ene zal het glas altijd halfvol zien en de ander hetzelfde glas halfleeg. Dat heeft te maken met iemands ervaring, vertrouwen, kennis en persoonlijkheid.

Het is belangrijk om te accepteren dat sommige dingen zijn zoals ze zijn. Niet ons hele gedrag moet daardoor bepaald worden. Zeker wie niet besmet is, moet zich niet opsluiten. Het is net goed om de buitenlucht op te zoeken, weliswaar niet in drukke ruimtes. Een goede raad: blijf buitenkomen, want een wandeling in de buitenlucht verhoogt net je weerstand en dat is dan weer goed om het virus de baas te kunnen.

Uniek voorbeeld: waar zich goed voelen en gezond zijn elkaar ontmoeten

Een voorbeeld van een totaalplaatje dat klopt vind je bij Blauwe Regen. De missie is hier om ervoor te zorgen dat mensen elkaar in een aangenaam kader kunnen ontmoeten om te ontspannen en te genieten. Bovendien kunnen ze zich uitleven in allerlei bewegingsactiviteiten. Er is voor elk wat wils qua sportactiviteiten. Wie wil, kan ook een vitaliteitscoaching volgen om fit en gezond door het leven te gaan … en virussen vóór te zijn.