Koeisteerthofdreef 125, Mortsel
+32 3 455 85 78
info@blauwe-regen.be

Hoe blijf je gezond in tijden van quarantaine?

Hoe blijf je gezond in tijden van quarantaine?

Hoe blijf je gezond in tijden van quarantaine?

De ene zit momenteel nagelbijtend voor de televisie om al het nieuws omtrent corona te volgen, de andere post grapjes op social media over social distancing en tips om je niet te vervelen thuis. Iedereen gaat anders om met de pandemie en de beperkingen die erbij horen. Of het nu stiekem is of niet, iedereen maakt zich wel eens zorgen. Thuis blijven en 24/7 het nieuws volgen maakt het er vervolgens niet beter op. Niet alleen mentaal kan dat belastend zijn, maar ook lichamelijk. Hoe houd je jezelf nu psychisch en fysiek gezond?

Hoe beïnvloedt quarantaine onze psyche?

Volgens psycholoog Najla Edriouch beïnvloedt quarantaine of zelfisolatie onze mentale toestand om verschillende redenen. Omdat ieder mens behoefte heeft aan sociaal contact, kan een remming daarop mentale problemen doen ontstaan. Bovendien zijn we in westerse landen een behoorlijke mate van stabiliteit gewend. Nu onze gezondheid, de economie en onze contacten met anderen in gevaar komen, komt angst om de hoek kijken. Opeens heeft men minder houvast om met zekerheid naar de toekomst te kijken en dat is confronterend. Hoe omzeilen we nu de bijbehorende doemdenkerij?

Blijf in je ritme

Netflix is op dit moment een booming business, vanwege lockdowns overal ter wereld. Fijn voor Netflix, maar Netflixers letten toch best op. Het kan verleidelijk zijn om van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat je favoriete series te kijken, maar daarvan wordt je humeur niet beter. Volgens Edriouch is het belangrijk om in je ritme te blijven.

Dat houdt in dat je eigenlijk op dezelfde tijd zou moeten opstaan als normaal, wanneer je wel naar je werk of naar school gaat. Ook moet je dan natuurlijk op hetzelfde uur naar bed. Aangezien men tegenwoordig bijna niet het huis uit moet, vinden velen haren kammen, normale kleding dragen, douchen en tanden poetsen niet of minder nodig. Het is nochtans juist belangrijk om dit wel te blijven doen, om gewoon te blijven leven alsof je naar school of naar je werk gaat. Betrek dus ook je koffie- en lunchpauze bij je nieuwe dagelijkse routine en, als je die hebt, je 9-tot-5-mentaliteit. Met andere woorden: stop op tijd met werken. Als je thuis kunt werken, doe dit dan in je thuiskantoortje of richt een ruimte in waar je in alle rust kunt werken.

Als je niet van thuis uit kan werken, dan kan het onmogelijk lijken om in een goed ritme te blijven, maar ook dan is het belangrijk bezig te blijven. Daag jezelf uit en neem een oude hobby op, leer iets nieuws of lees eindelijk eens al die boeken die op je plank stof staan te vangen. Volgens Jessica de Bloom, van de Rijksuniversiteit in Groningen, is het voor mensen belangrijk dat ze zich nuttig en competent voelen. Deel je dag dus zo in dat je jezelf dat gevoel kunt gunnen.

Eten en bewegen

Onze lichamelijke gezondheid staat in nauw verband met onze psychische gezondheid. Daarom is gezond eten en bewegen nu belangrijker dan ooit tevoren. Het devies? Eet gezond en beweeg voldoende. Zorg er ook voor dat je niet meer eet dan nodig, want door minder beweging hebben we nog minder eten en minder suikers nodig dan anders. Wel is het juist belangrijk dat je voldoende vitamines binnen krijgt om je immuunsysteem te boosten. Daarnaast is sporten belangrijk, want op deze manier maakt je lichaam hormonen zoals endorfine aan en dat is weer onontbeerlijk om angst en depressie buiten de deur te houden.

Betekent dat nu dat je je hometrainer uit de schuur moet halen? Natuurlijk kan dat geen kwaad, maar het is zeker ook een goed idee om zo nu en dan even naar buiten te gaan. Ga even naar het bos en zoek zoveel mogelijk daglicht op om je humeur op pijl te houden. Let wel op: anderhalve meter afstand houden en drukke plaatsen vermijden is een must.

Bewegen: do’s and don’ts

Nu denk je misschien: goed, ik moet meer bewegen, maar tegelijkertijd krijg ik de raad mijn ritme aan te houden en normaal gesproken sport ik ook niet of weinig. Verlies echter niet uit het oog dat je hoogstwaarschijnlijk onder normale omstandigheden toch meer beweegt dan je denkt. Misschien fiets je naar je werk, moet je zo nu en dan een sprintje trekken naar de trein, loop je van de parkeerplaats naar kantoor, of neem je de trap in plaats van de lift naar de zesde verdieping. Misschien sport je niet, maar je beweegt wel in het dagelijks leven. Je staat waarschijnlijk ook regelmatig op om wat koffie te halen, een vergadering bij te wonen of een ommetje te maken voor de lunch. Als je thuis zit, doe je dat allemaal niet. Voor, na en tussen het werken in je thuiskantoortje door, houd je dus voldoende tijd over om te bewegen.

Gebruik de tijd die je normaal gesproken gebruikt om naar werk te komen om je hond extra lang uit te laten (dat vindt Max helemaal niet erg) of met je kids te voetballen in de tuin (dat vinden de kinderen ook niet vervelend). Loop zo nu en dan de trap op en af, loop even naar je partner die tegenover je zit aan tafel en doe de afwas voor of na de koffiepauze (dat vindt je partner zeker niet erg). Zo blijf je toch nog een beetje in beweging.

Wat je moet voorkomen is plots heel intensief sporten. Natuurlijk is dit het moment om je conditie op te bouwen en een extra rondje te fietsen of het joggen weer op te nemen, maar let wel op. Als je in een keer begint met intensief sporten, terwijl je dat niet gewend bent, raak je voor je het weet geblesseerd. Daarnaast zou je je lichaam zo kunnen uitputten dat je immuunsysteem verzwakt. Zo heb je net weer een grotere kans om ziek te worden. Sporten is dus wel goed, maar als je het niet gewend bent, hou het dan rustig.

Maak je niet te druk

Hoewel we natuurlijk dankbaar moeten zijn dat we in België informatie krijgen via verschillende kanalen en op deze manier goed op de hoogte kunnen blijven, schuilt er wel een gevaar achter de continue informatiestroom. Door constant het nieuws in de gaten houden, ben je eigenlijk alleen nog maar bezig met het opnemen van informatie die je angstig en onzeker laat voelen. Dat kan je op den duur moedeloos maken. Het is belangrijk om voor jezelf grenzen af te bakenen. Spreek bijvoorbeeld af met jezelf dat je nog maar een keer per dag het journaal kijkt. Probeer ook gespreksonderwerpen te vinden die een positieve gedachtestroom teweegbrengen, wanneer je met familie, vrienden of collega’s praat. Natuurlijk is het niet erg om het over de situatie te hebben, maar laat de Covid-19-pandemie niet ieder gesprek domineren. Vermijd ook nepnieuws en horrorverhalen over corona. Relativeren is daarbij belangrijk.

Het is daarnaast cruciaal te accepteren dat onzekerheid nu eenmaal bij het leven hoort en dat we niet overal angstig voor hoeven te zijn. Probeer te zien hoe je hier sterker uit kunt komen en hoe je je sociale contacten juist kunt versterken in deze moeilijke tijd. Nog een belangrijke tip: probeer in het hier en nu te leven. Doordat we altijd zoveel zekerheid hebben, is het makkelijk om ons volledig te focussen op de toekomst, waardoor het heden soms op de achtergrond geraakt. Dit is het moment om die focus weer in balans te brengen.